Recept Äkta Texas Chili

Gilla inlägget:

Texas Chili

Långkok i allmänhet och Texas Chili i synnerhet är väldigt trendigt just nu och pinsamt nog har jag faktiskt inte kokt Chili själv, tills nu alltså.

Här kommer ett recept på det klassiska amerikanska långkoket Texas Chili, tidigare är det publicerat på min andra blogg Kakbloggen också.

Det populäraste receptet på Texas Chili i Sverige är förmodligen det som går under namnet Världens bästa chili som publicerades första gången i Expressen 1988 av konnässören och livsnjutaren Erik Hörnfeldt (lyssna gärna på podcasten som är länkad). I det receptet ingår fyra olika sorters chili, jag använder bara en chilisort. Om man är ny på chili spelar det inte så stor roll vilken typ av chili du använder, men testa lite olika sorter nästa gång, det ska vara stor skillnad mellan många sorter.

Innan du börjar så kan jag informera om att det tar runt sex timmar att genomföra koket, varav minst fyra timmar kok av själva chilin. Men när allt är klart så blir det så jävla gott och du kommer känna dig sjukt cool som faktiskt genomför det som alla hipsters pratar om att göra.

Om du funderar över kryddningen så är mitt recept rätt snällt, ös på med mer chilipulver om du känner att det är för svagt när du provsmakar.

Trivia: Jag lyssnade på country när jag tillagade maten, spelar ingen roll vilken egentligen, men Hörnfeldt som skrivit originalreceptet föredrar gamla Hank.

Texas Chili
Härliga tärningar av kött.

Texas Chili
Riktigt fet, svensk bacon.

Texas Chili
Det feta på baconet hackat och klart för pannan.

Texas Chili
Oxkött under bryning i stekpannan.

Texas Chili
Innan ölen hällts på i grytan.

Texas Chili
Efter en timmes kokning.

Texas Chili
Efter 2,5 timmars kokning.

Texas Chili
Tillbehören till chilin: guacamole, salsa, inlagd rödlök, gräddfil, ruccola, nachos och tortillas.

Texas Chili

Recept: Texas Chili

Sammanfattning: Här kommer ett recept på det klassiska amerikanska långkoket Texas Chili, ett underbart långkok som man inte kan ha för mycket av.

Ingredienser

  • 1 chilifrukt (spelar inte jättestor roll (tror jag), se ovan för mer info)
  • 1 paket bacon (fet som fan helst)
  • 4 grovhackade vitlöksklyftor
  • 1 kg oxkött i tärningar, jag använde innanlår
  • 0,25 dl mjöl
  • 0,5 dl chilipulver
  • 0,5 liter öl (jag använde min egen Ölfabriken Lilla Essingen Lager, ta någon du tycker om)
  • 0,5 matsked spiskummin
  • 0,5 matsked oregano
  • 0,5 matsked socker
  • 0,5 matsked salt
  • Tålig gryta, jag använder en Le Creuset
  • Stekpanna

Så här gör du

  1. 1. Börja med att mäta upp alla kryddor, hacka chili (ta bort fröhus och stjälk) och vitlök samt skära köttet i tärningar .
  2. Skär bort det fetaste på baconet och hacka lite grovt, det magrare på baconet hackar du också.
  3. Ta fram stekpannan och värm fett bacon så att du får stekfett, bryn sedan oxköttet i omgångar och oxkött i din emaljerade gryta. TIPS: Beroende på hur grottmännisko-eskt du vill ha det i köket så kan du köra med eller utan fläkt i detta stadie.
  4. Stek också det magrare baconet och lägg i grytan.
  5. Fräs hackad vitlök i stekpannan tills den blir mjuk och får färg, lägg sedan i grytan.
  6. Blanda mjöl med kryddorna och häll i grytan, lägg på chilin.
  7. Häll öl i grytan tills det täcker köttet och sedan kokar du upp.
  8. När det kokat upp ställer du timern på tre, gärna fyra timmar och låter det koka utan att bränna vid (rör om i grytan ibland). Under tiden det kokar rekommenderar jag en film eller något annat som du gillar att göra. Jag lovar att du ungefär var femte minut kommer att vilja lyfta på locket till grytan och kolla på när det kokar sönder. Ta gärna bilder med Instagram under tiden så att dina polare kan följa ditt kok.
  9. Förbered gärna guacamolen under tiden chilin kokar.
  10. Duka fram allt du ska äta till chilin. Om du funderar på att göra egna tortillas så tycker jag du ska låta bli. Det är i stort sett omöjligt att få så tunna och fina tortillas som de du köper i affären. Värm i stället dina tortillas en och en i en jättehet, torr stekpanna för lite ”pimpning” av bröden.

Number of servings (yield): 8

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 review(s)

  • Fredrik B

    Ser göttans ut! Hur många ”normalt ätande” personer, om såna finns när sånt här serveras, räcker chilin till ungefär? :)

    • http://profiles.google.com/ivarsson.andreas Andreas Ivarsson

      Jag skulle nog säga 4-5 personer i alla fall. Testa i helgen!

      • Fredrik B

        Det ska jag! Är det tvunget att ha sånt vanligt ”rött chilipulver” eller kan man, om man nu hittar nåt, stoppa i lite chipotlepulver?

        Tack för svar!

        • http://profiles.google.com/ivarsson.andreas Andreas Ivarsson

          Med chipotlepulver blir det en helt annan smak, men det är ju inte fel. Testa.

  • Pingback: Texas chili på mitt sätt | Mer inspiration

  • http://twitter.com/blowtorch73 mark s

    Riktigt bra recept det här. Jag kör med anchopulver och slänger även i en habanero eller Scotch bonnet. Enkelt är det också. Det står faktiskt en chili och puttrar just nu. :-)

    • http://profiles.google.com/ivarsson.andreas Andreas Ivarsson

      Härligt att höra, kör hårt med chilin!

    • LaPeBe

      Var hittar du bra anchopulver och Scotch Bonnet?? Nu bor jag i en mindre stad men skulle verkligen vilja pröva Scotch Bonnet, den sägs vara riktigt bra

      • andreasivarsson

        Prova till exempel Extreme Foods för anchopulver, de har webbutik. Scotch bonnet borde du kunna lösa genom att prata med folk i ”din matbutik”. Om det finns ”vanlig chili” borde dem med lite god vilja kunna fixa hem lite Scotch bonnet till dig om du frågar snällt.

        • LaPeBe

          Tackar för tipset =)

  • John

    hur pass viktigt är mjölet?

    • http://profiles.google.com/ivarsson.andreas Andreas Ivarsson

      Jag har aldrig uteslutit det, men det blir lättare att sprida kryddorna med blandningen och det reder säkert chilin lite också.

  • Pingback: Kan vara bland det godaste jag ätit | pea in my pod

  • Pingback: (Äkta)Texas Chili | Viktigt liv @ Spotlife

  • Fredrik B

    Chili på gång! Innerlår från älg och Carnegie porter är ungefär vad som skiljer från din variant. Det ska bli jäkligt gött att ta med det här till stugan ikväll, mysäta chili och ta någon starköl till det. Ha en fin dag! :)

    • andreasivarsson

      Najs! Just att du har älgkött lär göra stor skillnad.

  • Pavlo

    När du skriver chilipulver är det vanligt chilipulver från Santamaria? I stil med detta? http://www.santamariaworld.com/produkter/Kryddor/#!/chili-spicemix/ Den är inte för tam?

    • andreasivarsson

      Det är sån jag menar. Det där med styrka är väldigt subjektivt, utgå från receptet och öka i så fall nästa gång. Om det är på tok för svagt kan du ju alltid ha en het sås redo vid sidan om första gången du äter min Texas Chili.

      • Pavlo

        Tack för svaret, alltid svårt, med tanke på skillnad i styrka, när man läser ett recept och det skall vara chili i någon form,

      • Pavlo

        Jag vågar inte lämna grytan i 1,5 timme om man kokar på låg värme medan jag går iväg och tränar? Brukar göra det när jag gör köttgrytor, men du skrev i receptet att det är risk att det bränner fast?

        • andreasivarsson

          Mmmm, men det beror lite på vad du har för typ av gryta och värme. Jag har gasspis hemma och därför har det en tendens att bränna fast lättare. Du kan se det lite som en varning bara.

  • Stefan

    Såg fram emot att äta detta. Lagade det idag men blev inte nöjd med resultatet. Vet inte om receptet är dåligt eller om det helt enkelt inte faller mig i smaken. Svårt att beskriva men smaken var liksom väldigt tung och mörk. Ingen syra eller något som bryter av det lite. Tycker att det mest smakade chilipulver och öl, vilket inte var så gott.

    Plus för rolig text i receptet, det har jag åtminstone haft glädje av!

    • andreasivarsson

      Aj, vad drygt.

  • Pandafejzet

    Jag kör en variant på Texas Chili i kväll… Men är rädd för att jag förstört allt med för mycket chilipulver (en matsked). Tips på att trolla det ätbart?

    • andreasivarsson

      Ett klassiskt tips är att lägga i en eller två råa (skalade) potatisar i grytan, det brukar suga åt sig av kryddorna.

  • Karro

    0,5 dl chilipulver? Det måste väl vara msk? Jag kör på det nu!

    • Karro

      Jag tog fransyska istället för högrev (det fanns inte), nu har den puttrat 1h15min, och köttbitarna känns stenhårda. SÄG INTE att fransyskan reagerar så på långkok! Det kommer väl att bli bra till slut? :(

      • anonym

        hur blev det?

        • Karro

          Det blev mört efter typ 5 timmar, christ on a bike, byter aldrig högrev mot fransyskaiigen. Angående chilin var dl rätt, msk var tamt även för mig! På det stora hela var det okej, meninte mmycket mer tyvärr.

          • J

            Fem timmar är kortkok.. Jag kör i ugnen över natten. Tot tid i gryta ca 10-12 timmar

    • Catty

      Självklart är det dl. som menas, det är ju en chili och inte en kalops! Koka köttet läääänge så blir det mört!

    • Johan

      Jag tyckte också att det verkade mycket, men det blev perfekt

  • Filipp

    klockan är nu 00:17 och den har precis kokat upp. Platan ner till 3:an, väckarklockan på 03:00 för påfyllning med Sierra Nevada och en gång till vid 06:00. Gästerna kommer runt 17 i morgon så det blir alldeles lagom många timmar. Tredje gången jag lagar chili med detta recept, helt klart en favorit. Tack & bock!

  • Emil Arwin

    Detta är det bästa receptet. Jag kör en variant med några chalottenlök i också och sedan brukar jag slänga i några chiliflakes. Mycket gott, tack för inspirationen!

  • Annika

    Detta recept är så bra! Jag skulle ha en kock på middag och var lite nervös men han blev väldigt imponerad.

  • Sara

    Den puttrar just nu på min spis, och det är premiär för mig med chilikok! Hade i porter istället för lager och kommer ev ha i lite choklad också beroende på hur söt den blir av sockret och portern. Ska bli spännande att smaka av om några timmar..!

  • Nisseg

    Vilken temperatur tror ni man ska ha om man vill göra långkoket i en gjutjärnsgryta i ugnen istället?

  • Kim Lidberg

    Precis börjat uppkoket och tror redan det kommer bli en höjdare. Kör med Corona som öl och Piri-Piri fick det blir som chili! Ser framemot att testa om några timmar!

  • Malin

    Tack för detta recept! Enkelt och jääääkligt gott! Mina gäster ville ha receptet innan de ens ätit klart :)
    Vi var 5 personer, och det vart lite för lite. Men jag köpte 1 kg högrev, kanske blev 800 efter att ha tagit bort det värta fettet. Så nästa gång kör jag nog på 2 kg för att vara säker.

    • Mattis

      Fettet är ju det som ger mest smak, spara det! :)

      • Filipp

        helt rätt!

  • Malin

    Jo, ska man ha i både det feta och magra baconet? Står lite oklart i receptet. Men jag hae iaf i allt…. :)

    • Filipp

      Det feta baconet använder du som stekfett när du bryner köttet. Det Mattis syftade på är att du inte behöver rensa köttet från fett, då fett är det som ger mycket smak!! Jag instämmer!

  • blackdogsandrocknroll

    Har kört receptet eller varianter av det flera gånger och det brukar bli underbart gott! Mitt tilläggstips är att utesluta mjölet från start – då bränns den inte lika lätt vid. Jag låter den vara ganska lös medan jag kokar den (i ugn), och när den börjar bli klar efter x timmar kör jag ner den till rätt konsistens utan lock på spisen. Och reder av den om det behövs då.