Pulled beef på högrev med guacamole och tortilla

Pulled beef på högrev

by author page

34 comments Recept
Gilla inlägget:

Pulled beef på högrev med guacamole och tortilla

Pulled beef är en nära släkting till pulled pork och det är bland det godaste du kan äta om man räknar in hur lite jobb som krävs. Fläskvarianten har karré som bas, nötvarianten använder däremot högrev.

Jag brukar oftast äta pulled beef i tortillabröd med hemmagjord guacamole, enkelt och supergott. Andra alternativ är att äta det mellan två bröd med coleslaw, likt en hamburgare alltså.

Pulled beef innan tillagning

Pulled beef när det precis är färdigt att ätas.

Pulled beef på högrev med guacamole och tortilla

Recept: Pulled beef på högrev

Sammanfattning: Pulled beef är en riktigt god rätt som du gör genom att tillaga högrev i mer än fyra timmar.

Ingredienser

  • 1 kilo benfri högrev (givetvis svensk!)
  • 1 gul lök (ta 2 om du gillar lök)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 deciliter ketchup
  • 1 matsked chipotlepulver
  • 1 matsked farinsocker
  • 0,5 matsked mald spiskummin
  • 1 matsked whisky

Så här gör du

  1. Se till att du har en ugnssäker gryta med lock, jag brukar använda en rejäl rackare från Le Creuset. Lägg ner högreven i grytan (du behöver inte putsa köttet).
  2. Skala gul lök och vitlök, vitlöken skär du i små bitar och den gula löken skär du i tjocka skivor. Blanda de andra ingredienserna och bred på köttet. Lägg sen gul lök och vitlök ovanpå karrén.
  3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C (eller så lågt din ugn kan gå om du till exempel har en gasugn). Låt grytan tillagas i ungefär 4 timmar, i vissa fall kan det ta upp mot 6-8 och då får det ta den tiden. Stressa aldrig med pulled beef, det går inte.
  4. Kolla ungefär en gång i timmen så att det inte bränner i botten. Om du märker att det blir alldeles för vattnigt (vilket är min erfarenhet ibland och något jag fått frågor om), sätt locket på glänt och låt det ångas bort.
  5. Din pulled beef är färdiglagad när köttet faller isär om du drar det försiktigt med en gaffel.
  6. Dra isär köttet med en stor gaffel och bland runt alltsammans i grytan. Om du ska bjuda på receptet passar det utmärkt att göra dagen före och sen värma på runt 100 grader i ugnen en stund innan du ska servera maten.

Number of servings (yield): 8

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 review(s)

Receptet är inspirerat av Lisa Förare Winbladhs recept på pulled pork.

  • Anders Feijen

    Det. Godaste. Jag. Ätit.

    • andreasivarsson

      Härligt!

  • Pialotta Söderström

    Hej! Har gjort detta tusen gånger! Så gott! Tänkte servera detta när jag fyller år. Det står att man kan låta det stå över natten….. är det i grytan eller plockar jag upp det och särar det? Sen undrar jag om ni har lite roliga tillbehör man kan servera till?
    Tack för en trevlig smakrik sida!
    Mvh
    Pia Lotta

    • Texas chili är inte heller fel

      Tillbehör som funkar (i mitt tycke) är ffa gräddfil, guacamole, coleslaw, riven ost och tortilla eller hamburgerbröd.
      En hemlagad BBQ sauce är inte heller helt fel.

      Annars funkar väl de flesta tacotillbehör rätt ok också!

    • andreasivarsson

      Ursäkta supersent svar. Jag brukar låta grytan stå i kylen eller rumstemperatur över natten.

  • AC

    Ska locket vara på i ugnen?

    • andreasivarsson

      Jepp. Om det är för mycket vätska kan du ha en öppning så att det ångar ur, men kör locket helt på som standard.

  • Amatör

    Låter du köttet stå i rumstemperatur över natten eller i kylen? När det ska ätas kvällen efter, hur värmer du det?

    • andreasivarsson

      Har kört lite olika, om man är orolig för att det ska bli dåligt är kylen bättre (men jag brukar låta den stå ute i rumstemperatur). Värm antingen hela grytan i ugnen på typ hundra grader eller kör i mikron (om du bara ska värma till typ två personer).

      • Amatör

        Tack! Ska ätas ikväll!

  • Peter

    http://taffel.se/recept/pulled-pork-langstekt-karre-som-i-amerikanska-sodern

    Finurligt att kopiera text rakt av från andra och låtsas som man själv skrivit det.

    • andreasivarsson

      Hej Peter.
      Du har helt rätt, det är inte alls bra. Jag måste ha slarvat när jag la upp receptet på min gamla blogg Kakbloggen.se (jag tog receptet direkt därifrån utan att dubbelkolla).
      Nu har jag ändrat texten helt (här och på två receptvarianter till) och uppdaterat den lite efter min erfarenhet (bland annat att den ofta blir vattnig). Och jag har kreddat Lisa Förare Winbladh också.
      Tack för din feedback!

  • Andreas

    Jag använde chipotlepasta från tex mex hyllan – fick inte tag på chipotlepulver just då. Lite besviken. Körde 4 kg kött i en rejäl gryta i ugnen. Efter fyra timmar trillade köttet inte sönder. Körde ytterligare fyra timmar och då gick det att dra sönder utan problem. Totalt 8 timmar. Smaken sådär – inte någon wow-känsla precis. Kanske pastan som ställde till det?! Stor skillnad på pulvret?

    • andreasivarsson

      Pulvret jag har använt är mycket starkare än den pasta som står på texmex-hyllan.

  • Jan

    Gissar att receptet är kopierat från din ”pork”-variant. Tillagningstiden räcker inte till på långa vägar med nötkött. Du kan utan vidare lägga på ett par timmar. Körde själv 5,5 timmar utan att vara klar (fick skära köttet i bitar och köra en kebab-variant istället :) ).

    Vet man inte att alla älskar styrka, håller jag med om att en tesked chillipulver räcker. Gör en het sås istället, för självplågarna ;).

    • andreasivarsson

      Ja, det är i stort sett samma som pulled pork-varianten. Tråkigt att det inte föll isär, tillagningstiden verkar variera en hel del vad jag förstår utifrån kommentarerna här. Vid något tillfälle ska jag testlaga en variant med helt köttstycke och en annan där köttet är i skivor hela tiden. Då borde vi kunna få ner tillagningstiden en del, det som blir intessant är att kolla hur stor skillnad det blir på textur och smak bara. Återkommer i frågan.

  • Yourhighness

    Verkar gott :) Sen antar jag att mängden samt o peppar är underförstådd.

  • Jempa

    Så fantastiskt gott och enkelt! Precis som du skriver, maximal utdelning, minimal insats. Körde den i ca. 6 h, men det hade jag räknat med. Då hade jag en bit på 800 gr som jag la i en gjutjärnsgryta. Hade BBQ sås med whisky smak i, vilket jag tyckte blev bra. Käkade taco tillbehör till. Även vår 6-åriga dotter åt med god aptit.

  • Fredde

    Testar en bit högrev på ett kilo nu enligt receptet, blir nog riktigt bra. Har testat fläskotletter förut och det blev riktigt bra, man låter dom stå i en form nån timme med mycket vitlöksklyftor och det blir så mört och gott att man aldrig vill använda stekpanna igen, det ska tillagas i det egna fettet länge då blir det som bäst.

  • Tony

    Jag har använt älgkött. Det blev perfekt.

    • Erna

      Jag med. Gned i. Med flingsalt och chiliflakes och stekte runt om innan.

  • Viveka

    O inget salt?

  • bosse

    vad kan tiden tänkas bli i en tryckkokare??
    mvh
    Bosse

  • A

    Blir i bästa fall gott, men att det skulle ta 4 timmar…… Vår middag står fortfarande i ugnen efter 6h och är inte klar :( istället för hyllning fick jag besvikna kommentarer från hungrig familj…nu blir det fisk till middag.

    • Andreas

      Det varierar en hel del tyvärr, får förtydliga det i receptet. Hoppas det blev gott till slut ändå.

  • DiNer0

    Blev superbra. Är på min andra nu. Körde fransyska första ggn, blev hur bra som helst. Nu blir det högrev. Jättetack för receptet.

    • Andreas

      Härligt!

  • lisa

    Hej!
    Jag har en bit märgpipa i frysen, tänkte höra om du tror det funkar att göra pulled beef med märgpipa? eller om jag bara ska köra en vanlig gryta på det :)

    Tack på förhand!

    • Anna

      Jag hittade också en märgpipa jag hade i frysen och använde detta receptet. Blev supergott!

  • Margit Persson

    Mycket besviken på maten. Smakade ingenting!!! Jo ketchup…. Kanske jag gjorde nåt fel.

  • Pingback: Matåret 2014 – enligt Google Trends | Rudie the foodie()

  • M

    Skippa att lyfta på locket, jag gjorde detta för jag trodde det var för mycket vätska…..resultat en kälknöl….helt oätbar…

  • Daniel Dahlin

    Supergott! Men jag kan säga att på litet över 1KG så tycker jag den ska vara inne minst 8-9h men ännu bättre efter 12h. Släng in det innan man går till jobbet så har man gott kött när man kommer hem. Skulle även säga att släpp inte ut någon fukt alls då blir det mumsigare!

  • KS

    varför har du inget salt?